Köpekler Neden İç Çeker?

İnsanlar sıkıntı, yorgunluk ve üzgünlük gibi sebeplerle iç çektiği için köpeklerin iç çekmesi de pek çok insan için köpeklerin üzgün olduğu anlamına gelmektedir ancak köpeklerin iç çekmesi mutsuz olduklarını göstermez. Yorgunluk, doyma veya küsme gibi birçok sebep, köpeğin iç çekmesine neden olabilmektedir. Eğer köpeğinizi yakında tanıyorsanız, beden diline dikkat ederek neden iç çektiğini anlayabilirsiniz. Henüz köpeğinizin beden dilinden ifade etmek istediğini anlayacak kadar yakınlaşmadıysanız, bu süreçte diğer belirtilere dikkat ederek iç çekme sebebini öğrenebilirsiniz.

Köpeklerin İç Çekme Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerin iç çekme sebepleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Köpekler de insanlar gibi yorulduklarında iç çekebilmektedir. Eğer uzun bir yürüyüş veya oyun sonrasında köpeğiniz iç çekiyorsa, bu durumda yorgunluktan olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Köpeğin yemekten sonra iç çekmesi, doyduğu anlatmaktadır.
  • Uyku saatinde köpeğinizin iç çekmesi, uyku evresine geçmeye başladığını anlatmaktadır.
  • Köpekler bir iş için uğraştıktan sonra iç çekiyorsa, muhtemelen artık başarısız olduğunu ve yapamayacağını kabullendikleri için iç çekiyorlardır.
  • Gözleri yarı açık bir şekilde iç çekmeleri, köpeklerin keyiflerinin yerinde olduğunu göstermektedir.
  • Solunum problemi, köpeklerinizde iç çekme problemine neden olabilmektedir.
  • Son olarak köpekleriniz tıpkı insanlar gibi küskünlük ve kırgınlık hissini yaşayabilmektedir. Bu durumda da kendilerini iç çekerek ifade edebilmektedir.

Köpeklerin İç Çekmesi Hastalık Belirtisi Mi?

Köpeklerin iç çekmesi hastalık işareti değildir. Köpeğinizin hasta olduğuna dair herhangi bir belirti bulunmuyorsa, iç çektiği için hasta olduğunu düşünüp endişe etmenize gerek bulunmamaktadır. Bununla birlikte zor nefes alan köpeklerin iç çekmesi, daha rahat nefes almaya çalıştığını göstermektedir. Bu şekilde köpeklerin iç çekmesi durumunda mutlaka muayene ettirmeniz önemlidir.

BUNU DA OKU  Köpekler Günde Kaç Saat Uyur?

Köpekler Üzülünce Ne Yapar?

Köpeklerin depresyon hareketleri, köpeklerin iç çekmesinin nedenleri kapsamında üzerinde durulması gereken bir diğer konudur. Köpek sahipleri köpeklerin iç çekmelerinin üzüntü belirtisi olduğunu düşünmektedir. Ancak köpeklerin üzgün ve depresyonda olduğunu gösteren birçok farklı belirti bulunmaktadır ve iç çekme bu belirtilerden birisi değildir. Köpeklerinizin depresyonda olduğunu gösteren işaretler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • İçine kapanma ve sahibini karşılama gibi coşkulu tavırları bırakmak, en yaygın depresyon belirtileri arasındadır.
  • Köpekler üzgün olduklarında enerjileri düşmektedir. Bu nedenle köpeğinizin eskisi gibi hareketli olmaması ve uyuşuk tavırlar sergilemesi üzgün olduğuna dair önemli bir işaret olabilmektedir.
  • Köpeklerin volta atması, canlarının sıkkın olduklarını gösterebilmektedir.
  • Köpekler, özellikle sahipleri çevrelerindeyken coşkulu ve hareketli olmayı severler. Bu nedenle köpeğinizin devamlı uyuması ve eskiden sevdiği şeylere ilgisini kaybetmesi de endişe vericidir.
  • Depresyon tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de iştahsızlığa neden olabilmektedir. Köpeğinizin eskisi gibi iştahlı olmaması, üzgün olduğunu gösterebilmektedir.
  • Köpeklerin depresyonda olduğunun en önemli belirtilerinden birisi agresif tavırlar sergilemedir. Evde zarar verici davranışları artan ve hırlama / havlama gibi saldırgan tavırları olan köpeklerde depresyon ihtimalini düşünmeniz gerekmektedir.

Köpekler Neden Üzgün Bakar?

Köpeklerin üzgün bakmasının sebebi, sahiplerine istediklerini yaptırmak ve cezadan kurtulmak gibi bilinçli bir tavır olabileceği gibi gerçekten üzüntüden de kaynaklanıyor olabilmektedir. Bu nedenle köpeğiniz üzgün göründüğünde gerçekten üzülmesini gerektiren bir durum olup olmadığını araştırmalısınız. Kronik bir ağrı, hastalık gibi bir nedenle üzgün görünmüyorsa, bu durumda muhtemelen daha az ceza alma gibi bir düşünceyle bu şekilde davranıyor olabilir.

Köpekleri iç çekmesi, üzgün görünmesi gibi davranışlarla karşı karşıya kaldıysanız ve bu sorunu aşamıyorsanız, bu durumda bir veterinere danışmanızda ve sorunu birlikte çözmeye çalışmanızda fayda bulunmaktadır.

Yorum Yap